Croația a inaugurat un pod spectaculos peste Adriatică ce leagă Dubrovnikul de restul țării

0
181

Croaţia a inaugurat Podul Peljesac, un pod crucial peste Marea Adriatică, cu o lungime de 2,4 kilometri, care leagă, la trei decenii după proclamarea independenţei, sudul litoralului, inclusiv oraşul medieval Dubrovnik, de restul ţării, ocolind o mică fâşie a coastei bosniace.

După destrămarea Iugoslaviei la începutul anilor 1990, graniţele republicilor ei federale au devenit cele ale noilor state. Regiunea Dubrovnik, „perla Adriaticii”, a fost astfel separată faţă de restul Croaţiei de ieşirea bosniacă la mare.

Pentru cei 90.000 de locuitori ai acestei zone şi pentru turişti, deschiderea „Podului Peljesac” înseamnă sfârşitul orelor de aşteptare la frontieră, mai ales în sezonul estival, pentru a intra în Bosnia, apoi pentru a ieşi zece kilometri mai departe.

„Devenim, în sfârşit, o parte integrantă a Croaţiei”, şi-a exprimat bucuria Mario Radibratovic, un cultivator de crustacee din Peninsula Peljesac, legată acum de coastă printr-un pod hobanat, lung de 2,4 kilometri, unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură de la obţinerea independenţei în 1991.

Pentru locuitorii peninsulei pitoreşti, cunoscută şi pentru vinurile sale, plajele cu pietriş şi de asemenea populară printre surferi, aceasta înseamnă sfârşitul durerilor de cap cauzate de oprirea la graniţa cu Bosnia sau de feriboturile rare. În loc să aştepte ore întregi la frontieră, va fi suficientă acum traversarea în câteva minute a podului ce leagă localitatea Brijesta, din peninsulă, de Komarna, vizavi, şi a cărui desc

https://newsweek.ro/actualitate/video-croatia-a-inaugurat-un-pod-spectaculos-peste-adriatica-ce-leaga-dubrovnikul-de-restul-tarii

Lasă un răspuns